Ξεκινώντας

Η συνέντευξη για δουλειά πάντα θεωρείτο ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας. Ο βασικό στόχος είναι να υπάρξει ένας καλός σύνδεσμος. Η εταιρία όπως και το άτομο που ζητά εργασία, πρέπει να καθορίσει έαν υπάρχει συνοχή μεταξύ τους.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι για μία συνέντευξη - η παραδοσιακή συνέντευξη εργασίας και η συνέντευξη με βάση τη συμπεριφορά.
Πίσω

Παραδοσιακή συνέντευξη εργασίας

Η παραδοσιακή συνέντευξη περιλαμβάνει βασικές ερωτήσεις όπως γιατί θέλετε να δουλέψετε στην εταιρία, ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και ποιες οι αδυναμίες σας. Συχνά η επιτυχία της συνέντευξης αυτού του τύπου βασίζεται στις επικοινωνιακές ικανότητες του υποψηφίου και στην ικανότητα του να πείσει τον εργοδοτή οτί οι απαντήσεις τους είναι αληθείς και έγκυρες. Ο εργοδότης θέλει να ξέρει έαν ο υποψήφιος έχει τα προσόντα και τις ικανότητες για να δουλέψει στη συγκεκριμένη θέση. Δείχνει ο υποψήφιος τον ενθουσιασμό και το ήθος που θα ήθελε ο εργοδότης; θα αποτελέσει ένα βαδικό μέλος της ομάδας και να ταιριάξει στην εταιρία;
Πίσω

Συνέντευξη με βάση τη συμπεριφορά

Η συνέντευξη αυτή βασίζεται στην προγενέστερη εμπειρία του ατόμου και τη συμπεριφορά του και αποτελούν δείκτη για τη μελλοντική διαμόρφωση του. Οι πιο συχνές ερωτήσεις για τη συνέντευξη θα μπορούσαν να είναι: περιγράψτε μου μία κατάσταση από το παρελθόν οπού αντιμετωπίσατε ένα ξαφνικό πρόβλημα, πείτε μου για κάποια φορά που δεν πετύχατε το στόχο σας. Οι υποψήφιοι που έχουν μόλις πάρει τα πτυχία τους πρέπει να επικεντρωθούν στις εργασίες τους, ατομικές και ομαδικές που θα μπορούσαν να συσχετιστούν. Η εθελοντική και κοινωνική εργασία σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται σημαντική. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να οργανώσουν τις απαντήσεις με βάσεις ένα σχεδιάγραμμα τεσσάρων τμημάτων:

Περιγράψτε την κατάσταση
Μιλήστε για τις δράσεις σας
Χαρακτηρίστε το αποτέλεσμα
Διευκρινίστε τι μάθατε από την κατάσταση


Πέρα από τους τύπους συνεντεύξεων υπάρχουν ακόμαδιάφορες φόρμες για συνεντεύξεις

Υπάρχουν αρκετοί τύποι συνέντευξης με διαφορετικό βαθμό επισημότητας. Γενικά, όλοι βασίζονται σε μία συνέντευξη που θα επιτρέψει στον εργοδότη να σας γνωρίσει. Ταυτοχρόνως δίνεται σε εσάς η ευκαιρία να γνωρίσετε αυτόν και τις απαιτήσεις του. Ενώ οι συνεντεύξεις είναι δύσκολες για τα νεύρα σας, μην ξεχνάτε οτί και αυτός που παίρνει τη συνέντευξη είναι άνθρωπος και μπορεί να είναι νευρικός. Μπείτε με αέρα στην αίθουσα, να είστε φιλικός και ανοιχτός. Είναι σημαντικό να αναπνέετε κανονικά. Με σκοπό να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προετοιμαστείτε με μερικές συμβουλές.
Πίσω

Συνέντευξη ένας προς έναν.

Για να φτάσετε σε αυτό το στάδιο, πρέπει να έχετε ήδη περάσει από την προεπιλογή. Η επιλογή έχει ήδη διακρίνει μία περιορισμένη ομάδα και σας έχει ξεχωρίσει και εσάς σαν ενδιαφέρουσα προοπτική. Συνήθως ο υπεύθυνος της διαχείρισης ανθρωπινων πόρων αναλαμβάνει τη διεξαγωγή της συνέντευξης. Να είστε έτοιμοι για κάθε πιθανή ερώτηση, ειδικά σε σχέση με τον εαυτό σας σε λεπτομέρεια, αλλα και σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση και την επιθυμία σας να εργαστείτε στην εταιρία.
(missing text)Do not volunteer information that the interviewer doesn't ask for.
Συμβουλές:Your objective is to make them want you in their team, therefore you have to impress them with your personality, your qualifications and your career ambition. Dress conservatively to impress and arrive punctually, be chatty, use plenty of eye contact. Establish a rapport with the interviewer.
Πίσω

Lunch job interview

Μία συνέντευξη κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να είναι λιγότερη επίσημη από μία στο γραφείο. Παρόλαυτα, μη χαλαρώσετε. Διευκολύνετε τον εαυτό σας αποφεύγοντας να παραγγείλετε κάποιο δύσκολο φαγητό. Η απόφαση για το αν θα καπνίσετε ή αν θα πιείτε αλκοόλ, έχει να κάνει με τό που βρίσκεστε και τι κάνει ο υπεύθυνος της συνέντευξης.
Συμβουλές:Ακολουθήστε τη γραμμή που θα δώσει ο υπεύθυνος της συνέντευξης για τη συμπεριφορά, τον τόνο και την παραγγελία.
Πίσω

Συνέντευξη γενική

Μία σύντομη συνάντηση με την εταιρία που γίνεται για να αποκλείσουν τους υποψηφίους που δεν έχουν τα προσόντα ή το ενδιαφέρον. Οι συνεντεύξεις αυτές γίνονται όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Αυτοί που παίρνουν τις συνεντέυξεις είναι συνήθως επαγγελματίες από το χώρο την ανθρώπινων πόρων και η συνέντευξη βασίζεται σε ευθείες ερωτήσεις και απαντήσεις.
Συμβουλές:Δείξτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οτί ισχύουν όσα αναφέρετε στο βιογραφικό σας. Χρησιμοποιήστε στοιχεία συγκεκριμένα για αυτό.
Πίσω

Συνέντευξη μέσω τηλεφώνου

Κάποιες φορές εάν ένας υποψήφιος μένει σε απόσταση από την εταιρία μπορεί να μην είναι εύκολο να παρεβρεθεί για τις πρώτες συνεντευξεις. Σε αυτή την περίπτωση η συνέντευξη μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου. Διαφορετικά, κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν τις συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνουν σαν πρώτες γενικές συνεντεύξεις ωστέ να "κοπούν" οι πιο αδύναμοι ή ακατάλληλοι υποψήφιοι. Η τηλεφωνική συνέντευξη δεν αποτελεί ευκολότερο τρόπο, πρέπει να γίνεται με επαγγελματισμό και με τους ίδιους κανόνες. Η μόνη διαφορά είναι οτί η γλώσσα του σώματος δεν παίζει πια ρόλο.
Μην αφήνετε τον υπεύθυνο της εταιρίας να οδηγεί συνέχεια τη συζήτηση. Είναι καλό να να πιέσετε για μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο και να πείτε κάτι όπως "Θα το εκτιμούσα να είχα την ευκαρία να μιλήσουμε και από κόντά ωστέ να εκτιμήσουμε καλύτερα τα πράγματα. Είμαι ελεύθερος Τρίτη απόγευμα ή Τετάρτη πρωι. Τι είναι προτιμότερο για σας;"
Πώς να συμπεριφερθείτε:Μιλήστε καθαρά, απαντήστε στις ερωτήσεις με ακρίβεια, προσπαθείστε να μη μιλάτε πάρα πολύ, να δείξετε σε συγκρατημένο επαγγελματισμό και χαμογελάτε.
Πίσω

Ομαδική συνέντευξη

Συχνά οι ομαδικές συνεντεύξεις χρησιμοποιούνται για να παρουσιάσουν την εταιρία και να περιγράψουν την εργασία σε ένα σύνολο ατόμων. Αυτή η μορφή συνέντευξης δεν δημιουργεί τόσο άγχος στους υποψηφίους, αλλά παρόλαυτα ο στόχος είναι να σας διακρίνουν από το πλήθος.
Συμβουλές:Κάντε ερωτήσεις, μιλήστε με το προσωπικό για να δημιουργήσετε μία πρώτη σχέση μαζί τους.
Πίσω

Συνέντευξη από επίτροπή ή πάνελ

Οι εταιρίες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο όταν προσλαμβάνουν προσωπικό για τις υψηλές θέσεις. Κατά τις συνεντεύξεις αυτές, διαφορετικά μέλη της εταιρίας κάνουν ερωτήσεις στους υποψηφίους. Αυτό μπορεί να είναι αποθαρρυντικό αλλά προσπαθείστε να μείνετε ψύχραιμοι. Προσπαθείστε να κάνετε καλή εντύπωση σε όλη την επιτροπή, μην περιοριστείτε σε έναν ή δύο.
Συμβουλές: Όταν ένα άτομο σας απευθύνει μία ερώτηση, απαντήστε σε αυτόν που σας ρώτησε, έχοντας όμως υπόψη οτί και οι άλλοι λαμβάνουν υπόψη τους όσα λέτε.
Συμβουλές: Μελετήστε προσπάθειες που μπορεί να σας βγάλουν από την αμηχανία. Τα άτομα της επιτροπή μπορεί να δοκιμάσουν τα νεύρα σας για να δουν πώς αντιδράτε υπό πίεση. Η συνέντευξη μπορεί να ξεκινήσει με κλασικές ερωτήσεις και μετά να αλλάξει η τακτική και να γίνουν πιο επιθετικοί για παράδειγμα "Ωστέ αποτύχατε στις εξετάσεις, τι σας κάνει να πιστεύετε οτί μπορείτε να αντέξετε τους ρυθμούς στην εταιρία μας". Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό και εάν συμβεί να μην το πάρετε προσωπικά. Ήρεμα απαντήστε κάθε ερώτηση, όπως νομίζετε καλύτερα.
Πίσω